Entorn digital

Fes compres en línia de manera segura

6 març 2020

Any rere any augmenten les transaccions efectuades a través del comerç electrònic. L’any 2018, per exemple, el comerç electrònic va arribar a superar 41.000 milions d’euros, tal com detalla l’informe ‘El comerç electrònic B2C a Espanya 2018’, elaborat per ONTSI.

Aquest creixement, un 32,4 % més que l’any anterior, demostra que el comerç electrònic és un món ple d’oportunitats per als negocis, però també per als delinqüents que tracten d’estafar els compradors en línia.

Caixa Popular mira d’informar els seus lectors dels riscos principals a l’hora d’efectuar una compra en línia. D’aquesta manera, pensem que, si una persona té la informació necessària i útil, serà més capaç de detectar un intent d’estafa abans de convertir-se en víctima.

El comerç electrònic és segur i, per això, les empreses i les entitats financeres treballem per adaptar els sistemes i els mecanismes per a tractar d’impedir els plans dels ciberdelinqüents. Però és un fet que la precaució és una de les armes més potents dels clients; per això recordarem quins són els ciberdelictes més freqüents i estesos actualment, i com intentar evitar-los.

Phishing, smishing i vishing, els ciberdelictes més freqüents

El phishing o pesca es basa en el robatori de dades privades dels clients a través de la suplantació d’identitat d’una empresa. Per fer-ho, els delinqüents envien un correu electrònic a la possible víctima perquè introduïsca les seues claus d’accés en una pàgina fraudulenta. Aquesta tècnica és de les més utilitzades entre els ciberdelictes. En Caixa Popular no enviarem mai un correu als nostres clients perquè introduïsquen les seues claus d’accés a Ruralvía, el nostre servei de banca digital com a part del Grup Caixa Rural.

Una variant del phishing (smishing o pesca per SMS) és l’intent d’aconseguir aquestes dades d’accés privat del client a través d’un SMS. I, finalment, el vishing o pesca per veu és l’evolució del phishing emparant-se en mètodes més sofisticats a través de telefonades. 

Per tant, no facilites mai les teues claus d’accés a la teua banca digital a través d’un missatge que t’envien per correu, per SMS o per telèfon.

Consells de seguretat quan compres en línia

Des de l’Oficina de Seguretat de l’Internauta també fan una sèrie de recomanacions que des de Caixa Popular considerem interessants per a tots.

  1. Instal·la programes d’antivirus oficials en l’ordinador i dispositius mòbils des d’on accedeixes a Ruralvía. D’aquesta manera podràs detectar virus capaços de robar la informació que utilitzes per a fer compres digitals, com les teues claus bancàries.
  1. Efectua compres en botigues en línia segures. Per a saber si la botiga és segura, pots buscar-ne l’adreça web, comprovar que comença per https i que té un cadenat com a icona de seguretat. Aquests dos elements et donaran la tranquil·litat a l’hora de comprar en una botiga que treballa amb un xifratge d’informació segur contra robatoris de dades.
  1. Consulta la informació que es publica sobre el comerç electrònic en Internet, a través de cercadors, i en la seua pròpia pàgina web. Revisa quin és el seu domicili fiscal, quines modalitats de pagament ofereix, quines polítiques de devolucions i d’enviament té, i quines opinions ofereixen altres clients sobre els seus productes i serveis. 

Com es detecta un comerç electrònic fraudulent?

Fa dos anys, la meitat dels ciutadans espanyols ja havien efectuat algun tipus de transacció econòmica a través d’un comerç electrònic. Per això, tindre clar com es detecta una botiga en línia fraudulenta ens sembla rellevant per a evitar-les i denunciar-les.

A més de comprovar que disposa del certificat de seguretat digital (https i la icona del cadenat en la seua adreça web), les botigues en línia fraudulentes no faciliten informació, com ara l’adreça fiscal o el número d’identificació fiscal, NIF. Per a comprovar la informació legal de la botiga en línia, es poden revisar els termes d’ús, avís legal i política de privacitat de la pàgina web. Si quan obris aquests documents no els trobes o contenen errades ortogràfiques greus i incongruències de redacció, desconfia’n.

A més, ofereixen productes o serveis a preus increïblement baixos o descomptes impossibles. Si, a més, malgrat que indiquen que tenen nombrosos mitjans de pagament, però al final del procés només et permeten utilitzar la targeta de crèdit, tampoc és bon senyal.   

Des de Caixa Popular et convidem a efectuar les compres en línia amb tranquil·litat, però sempre en botigues que faciliten la informació necessària i que disposen dels sistemes de seguretat necessaris per a oferir una operació segura. En la nostra pàgina web, a més, trobaràs més recomanacions de seguretat que poden ser-te útils perquè compres amb tranquil·litat a través d’Internet amb les teues targetes. 

Escrito el dv., 06/03/2020 - 13:53

Compartir este post

Artículos relacionados

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer

La tecnologia biomètrica s’empra amb l’objectiu de resguardar la identitat dels clients i evitar qualsevol intent d’usurpació d’identitat o frau. 
El sector financer ha vist un augment en l’ús de dades biomètriques com a mesura de protecció d’identitat i prevenció de dades. Característiques úniques com les empremtes dactilars, el reconeixement facial o la veu s’utilitzen per a identificar i autenticar a cada individu de manera segura. Per aquesta raó, les entitats financeres han implementat aquest tipus de tecnologia amb la finalitat de salvaguardar les dades dels seus clients i previndre casos de suplantació d’identitat i frau. 
 

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.

El carding és una activitat delictiva en ascens que implica l’adquisició i l’ús il·lícit de targetes bancàries. 


La preocupació pel frau amb targetes bancàries, particularment el carding, va en augment en l’entorn digital. Per a protegir-se d’aquesta amenaça, és essencial seguir directrius de seguretat i utilitzar les mesures aconsellades per Caixa Popular. Juntament amb això, també és important estar al dia de les últimes tendències en carding i les estratègies de prevenció mitjançant recursos en línia de confiança. 
 

Què significa i quina és la funció del SEPA?

Què significa i quina és la funció del SEPA?

El SEPA simplifica les operacions i les transferències internacionals en euros, eliminant obstacles i disminuint les despeses tant per als usuaris com per a les institucions financeres. 


La sigla SEPA significa Àrea Única de Pagaments en Euros en valencià i fa referència a una iniciativa impulsada per les autoritats i les institucions financeres de la Unió Europea. El seu propòsit principal és unificar i simplificar els pagaments en euros als països membres de la zona euro, així com en alguns països no pertanyents a la UE que han optat per adoptar aquest estàndard.