economica

Quines novetats ens trobem en els mercats?

9 març 2022

Article elaborat per Gescooperativo, Sociedad Gestora de Instituciones de Inversión Colectiva del Grupo Caja Rural.

Quan es compleixen dos anys de l’aplicació de mesures de confinament, per la majoria de les economies, per a fer front a la crisi sanitària causada pel covid, tornem a viure moments de màxima incertesa en els mercats amb la invasió d’Ucraïna per part de Rússia. Hui s’obri una nova ronda de converses just quan es produeix l’atac més cruent a la ciutat de Kíiv. El govern ucraïnés ha sol·licitat l’alt al foc immediat i Rússia exigeix reconéixer la independència de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, així com anul·lar la petició que Crimea es retorne a Ucraïna.

Deixant de banda el drama humanitari que suposa la situació actual, el conflicte entre Rússia i Ucraïna està marcant l’evolució dels mercats financers. El panorama actual podria veure’s afectat, amb un increment de les previsions d’inflació i unes expectatives de creixement més baixes, especialment en els països amb més dependència de les matèries primeres dels països de l’Est.

L’economia russa té una grandària en termes de PIB similar a l’espanyola, entre l’1 i el 2% del PIB global, per la qual cosa l’impacte en els mercats borsaris és reduït. No obstant això, on incideix de manera significativa aquest conflicte és en el preu de les matèries primeres, ja que Rússia n’és un gran productor i sobretot exportador d’algunes i Europa seria la zona que patiria més davant l’encariment del preu del gas i del petroli, ja que és molt dependent de les importacions.

L’impacte en les polítiques monetàries


Si fa unes setmanes parlàvem de la pujada imminent de tipus d’interés per part dels bancs centrals, després del conflicte a Ucraïna, és probable que vegem un gir en les polítiques monetàries a causa de la incertesa que s’ha generat per l’impacte en el creixement econòmic.

A l’eurozona, la pròxima reunió del BCE probablement reflectirà un alentiment de la normalització de la política monetària, que pot suposar posposar la retirada dels paquets d’estímuls, cosa que, al seu torn, podria condicionar les futures pujades de tipus. De la seua banda, als EUA, després de les declaracions de Powell d’ahir, s’espera que en la pròxima reunió de la FED s’anuncie la primera pujada de tipus d’interés, encara que de manera més moderada de la prevista inicialment. Ahir també es coneixien unes bones dades d’ocupació que donen suport a les paraules del president de la FED sobre la bona resposta de l’economia.

Caldrà fer una atenció especial als discursos de les autoritats dels bancs centrals.

 

Inflació


La dada publicada de l’IPC de l’eurozona al febrer arriba a nivells rècord i es dispara fins al 5,8%, suportat sobretot per l’avanç de l’energia i sorprenent de manera negativa, ja que, no recull encara l’efecte de la pujada del preu del gas i el petroli a causa del conflicte. No obstant això, la inflació subjacent (excloent-hi l’energia i els productes sense elaborar) es manté en línia amb l’objectiu del BCE.

 

 

Què passa amb les borses?


L’avanç de les tropes russes a Ucraïna i les sancions a Moscou provoquen més inestabilitat en les borses i les inunden de color roig.

El comportament de les borses europees ha sigut més negatiu que el de les seues homòlogues americanes des que va esclatar la guerra. I dins de les borses nord-americanes, la tecnològica Nasdaq és la que s’ha comportat pitjor.

Fins a mitjan febrer, en un context positiu en l’àmbit macroeconòmic i amb expectatives de pujades de tipus, els sectors amb més bon comportament van ser les matèries primeres, energia i bancs. En l’actualitat, sembla raonable pensar que els sectors que es veuran menys penalitzats pel conflicte siguen els que es beneficien de la pujada de preus de les matèries primeres i de la pressió més baixa dels tipus d’interés: elèctriques, renovables i matèries primeres.

 

 

Mantindre la calma


La història de l’evolució dels mercats financers ens ensenya que en moments de conflictes geopolítics és millor mantindre la calma i no prendre decisions precipitades. Normalment, passat el moment d’incertesa inicial, les borses van recuperant-se de les caigudes, sobretot en un context de creixement econòmic i de beneficis empresarials com en què, en principi, estem. Les empreses tenen per davant un període de recuperació econòmica, després de les dades positives d’evolució de la pandèmia, que no hauria de veure’s arruïnat per aquest conflicte.

Previsiblement la volatilitat seguirà per damunt del que és normal durant un temps, fins que escampe la incertesa respecte de la guerra a Ucraïna.

És el moment de recordar la importància de tindre inversions diversificades. Els inversors que estan posicionats en actius amb un risc superior al seu perfil, pel bon comportament dels mercats l’any passat i la baixa volatilitat, haurien d’ajustar les seues inversions al seu perfil de risc. Continuem veient atractiu en companyies de qualitat amb valoracions raonables, veiem també potencial en companyies de creixement, en empreses amb resultats sostenibles, globals i líders en el seu sector.

A través dels nostres fons mixtos o de renda variable internacional i les gammes de fons perfilats i sostenibles, en funció del seu perfil de risc, els nostres clients accedeixen a aquesta mena d’inversions de manera molt diversificada.

 

 

Escrito el dc., 09/03/2022 - 00:00

Compartir este post

Artículos relacionados

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer

La tecnologia biomètrica s’empra amb l’objectiu de resguardar la identitat dels clients i evitar qualsevol intent d’usurpació d’identitat o frau. 
El sector financer ha vist un augment en l’ús de dades biomètriques com a mesura de protecció d’identitat i prevenció de dades. Característiques úniques com les empremtes dactilars, el reconeixement facial o la veu s’utilitzen per a identificar i autenticar a cada individu de manera segura. Per aquesta raó, les entitats financeres han implementat aquest tipus de tecnologia amb la finalitat de salvaguardar les dades dels seus clients i previndre casos de suplantació d’identitat i frau. 
 

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.

El carding és una activitat delictiva en ascens que implica l’adquisició i l’ús il·lícit de targetes bancàries. 


La preocupació pel frau amb targetes bancàries, particularment el carding, va en augment en l’entorn digital. Per a protegir-se d’aquesta amenaça, és essencial seguir directrius de seguretat i utilitzar les mesures aconsellades per Caixa Popular. Juntament amb això, també és important estar al dia de les últimes tendències en carding i les estratègies de prevenció mitjançant recursos en línia de confiança. 
 

Què significa i quina és la funció del SEPA?

Què significa i quina és la funció del SEPA?

El SEPA simplifica les operacions i les transferències internacionals en euros, eliminant obstacles i disminuint les despeses tant per als usuaris com per a les institucions financeres. 


La sigla SEPA significa Àrea Única de Pagaments en Euros en valencià i fa referència a una iniciativa impulsada per les autoritats i les institucions financeres de la Unió Europea. El seu propòsit principal és unificar i simplificar els pagaments en euros als països membres de la zona euro, així com en alguns països no pertanyents a la UE que han optat per adoptar aquest estàndard.