economica

Seguretat, formació en línia, farmàcia… Els sectors enfortits durant la Covid

9 nov. 2020

Des que es va iniciar la pandèmia mundial, en el primer trimestre del 2020, hi ha gremis empresarials que han experimentat grans creixements en les seues produccions i facturació, com per exemple el sector de les comunicacions o tecnologies de la informació (TIC), la seguretat o el de la formació en línia.

 

Indústries reforçades durant la crisi originada per la Covid-19

Totes les empreses del país s’han vist obligades a buscar alternatives per als seus negocis, algunes amb més opcions que altres, i amb diferents escenaris en funció del moment de la pandèmia. Fins hui, podem observar que hi ha sectors que han eixit enfortits de la crisi originada per la Covid-19.

Aquests gremis empresarials no han creat una fórmula màgica per a superar airosos la crisi; en realitat la seua pròpia activitat empresarial estava ja destinada a tindre resultats positius davant una crisi d’aquesta naturalesa. Podem trobar més detalls de les claus d’aquesta crisi en l’àmbit dels negocis en l’informe publicat per Deloitte anomenat Edició especial 3a onada Impacte econòmic.

 

1. Sector sanitari

Aquest sector ha vist multiplicar-se exponencialment la necessitat de produir més guants, gels o equips de desinfecció, no sols durant els moments més delicats de la pandèmia, sinó que aquesta necessitat s’ha mantingut en el temps i de moment no té data de fi.

 

2. Sector alimentació

El sector de l’alimentària també va experimentar un increment inesperat en la demanda de certs productes durant les primeres setmanes de confinament. A més, arran d’aquesta situació, nombroses famílies i persones que no s’havien plantejat fer la compra en el supermercat a través d’Internet, ara prefereixen rebre els productes a casa a haver de desplaçar-se fins a l’establiment.

 

3. Sector TIC

El sector IT i telecomunicacions és un altre dels gremis que més ha augmentat la seua demanda, ja que les empreses s’han vist obligades a transformar els seus negocis cap a un mercat digital. Gràcies a la necessitat global, les empreses del sector TIC han ajudat a implantar sistemes de comerç electrònic, fórmules per a teletreballar i, fins i tot, han col·laborat en la creació de nous productes digitals.

 

4. Sector de la seguretat

En el sector de seguretat s’ha viscut un increment notable en les necessitats d’usuaris i empreses per a millorar la seua seguretat virtual. Els negocis han hagut d’invertir en serveis per a xifrar productes i protegir els seus clients en la venda en línia, així com en programaris d’antivirus més potents per a fer front als ciberdelictes.

 

5. Sector formació

A ningú se li escapa que el sector de la formació en línia ha sigut un dels més reforçats durant la crisi generada per la Covid-19. Tant estudiants que havien de seguir les classes a distància com a treballadors que havien d’aprendre a treballar amb eines noves, són part de la nova demanda. A més, després d’aquesta nova situació, les empreses han decidit posar en marxa  polítiques actives de formació contínua perquè els empleats, siguen de la categoria que siguen, tinguen sempre les seues capacitats desenvolupades per a fer el seu treball des de qualsevol lloc.

 

Caixa Popular acompanya les empreses amb un finançament a mida seua

En Caixa Popular som conscients que, malgrat els beneficis econòmics que han rebut aquests sectors empresarials, a Espanya milers de famílies viuen d’altres sectors que estan paralitzats o amb una activitat mínima des de l’origen de la crisi, com és el cas del sector turisme, del sector de la construcció o del sector de l’oci.

Per tot això, hui més que mai volem, des de Caixa Popular, estar prop de les nostres empreses, autònoms i emprenedors. Entre les mesures que hem posat en marxa per a ser una solució financera en aquesta època tan inestable, també oferim eines i continguts interessants per a buscar extraure el màxim benefici a les seues activitats.

En Caixa Popular comptem amb Projecta Empreses com un espai virtual destinat a emprenedors, empreses i autònoms. A través d’aquesta plataforma en línia, els lectors poden localitzar solucions fàcils i personalitzades sobre finançament disponible, sobre la manera d’iniciar o impulsar els negocis cap al mercat internacional, sobre els diferents mètodes de cobraments i pagaments, o la diversitat d’assegurances per als diferents sectors.

 

Contacta amb nosaltres perquè un dels especialistes en banca d’empresa puga contactar amb tu.

Escrito el dl., 09/11/2020 - 09:00

Compartir este post

Artículos relacionados

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer

La tecnologia biomètrica s’empra amb l’objectiu de resguardar la identitat dels clients i evitar qualsevol intent d’usurpació d’identitat o frau. 
El sector financer ha vist un augment en l’ús de dades biomètriques com a mesura de protecció d’identitat i prevenció de dades. Característiques úniques com les empremtes dactilars, el reconeixement facial o la veu s’utilitzen per a identificar i autenticar a cada individu de manera segura. Per aquesta raó, les entitats financeres han implementat aquest tipus de tecnologia amb la finalitat de salvaguardar les dades dels seus clients i previndre casos de suplantació d’identitat i frau. 
 

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.

El carding és una activitat delictiva en ascens que implica l’adquisició i l’ús il·lícit de targetes bancàries. 


La preocupació pel frau amb targetes bancàries, particularment el carding, va en augment en l’entorn digital. Per a protegir-se d’aquesta amenaça, és essencial seguir directrius de seguretat i utilitzar les mesures aconsellades per Caixa Popular. Juntament amb això, també és important estar al dia de les últimes tendències en carding i les estratègies de prevenció mitjançant recursos en línia de confiança. 
 

Què significa i quina és la funció del SEPA?

Què significa i quina és la funció del SEPA?

El SEPA simplifica les operacions i les transferències internacionals en euros, eliminant obstacles i disminuint les despeses tant per als usuaris com per a les institucions financeres. 


La sigla SEPA significa Àrea Única de Pagaments en Euros en valencià i fa referència a una iniciativa impulsada per les autoritats i les institucions financeres de la Unió Europea. El seu propòsit principal és unificar i simplificar els pagaments en euros als països membres de la zona euro, així com en alguns països no pertanyents a la UE que han optat per adoptar aquest estàndard.