AL TEU COSTAT

Davant el ciberassetjament, tolerància zero

7 des. 2021

El ciberassetjament és un problema que afecta milers de joves en el món. Els problemes que sorgeixen de manera presencial s’expandeixen a Internet i les persones són agredides en entorns digitals. A Espanya, segons l’estudi (In)seguras online: experiencias de niñas, adolescentes y jóvenes en torno al acoso online, quasi 9 de cada 10 menors a Espanya han sigut agredits a través d’Instagram, WhatsApp o Facebook.

A Espanya són pitjors les xifres de ciberassetjament, tal com revela l’estudi elaborat per l’ONG Plan International, on es pot veure que en el món 6 de cada 10 adolescents confessen haver sigut víctimes de ciberassetjadors, mentre que a Espanya aquesta xifra ascendeix al 88% dels joves.

 

Comunicació i prevenció, les armes més efectives contra el ciberassetjament

Els pares i tutors de joves han de ser conscients d’aquesta realitat. Les eines per a parar i afrontar una situació de ciberassetjament és la prevenció i la comunicació, perquè la víctima trobe la manera d’exposar el problema i puga sentir-se millor.

Arran de la pandèmia pel COVID-19, s’ha incrementat l’ús d’Internet i de dispositius mòbils. Com a conseqüència, també ha crescut el nombre d’assetjaments a través de l’entorn digital a persones que s’arriben a sentir soles i desprotegides. Per lluitar contra el ciberassetjament, des de la Fundación de Ayuda a Niños y Adolescentes en Riesgo (ANAR) ens proposen eines i pautes per a previndre i posar fi al ciberassetjament.

 

1. Parla sobre el ciberassetjament amb naturalitat

Tal com expliquen des d’ANAR, és vital que els adults tracten el ciberassetjament en entorns privats amb els xiquets i els adolescents per explicar-los què és, en què consisteix i quines poden ser les conseqüències per a les víctimes i per als assetjadors.

 

2. Construeix una relació de confiança

La teua figura com a adult, com a tutor, pare, mare o professor és decisiva perquè ells confien en tu. Podran trobar en la teua autoritat i el teu consol les qualitats necessàries per a explicar-te el problema i esperar que pugues oferir-los una solució.

 

3. Bloqueja i configura la privacitat

Serà molt útil ensenyar el menor a bloquejar contactes i telèfons, perquè no hagen de continuar rebent missatges indesitjats. Un altre punt molt important, i més encara tenint en compte l’expansió de les xarxes socials, és la configuració de la privacitat. Ajuda’ls a identificar quines dades estan exhibint, i explica’ls com canviar la privacitat per compartir les seues dades i el contingut només amb les persones que ells decidisquen.

A més, explica’ls que no s’ha de confiar en els números ocults, i que la millor manera d’actuar davant qualsevol telefonada amb número ocult és no respondre-hi. De la mateixa manera, treballa amb ells la desconfiança cap a les persones desconegudes que intenten contactar amb ells a través d’Internet.

 

4. Alimenta la seua seguretat davant la tecnologia

És convenient que ells se senten segurs mentre utilitzen la tecnologia, i han de ser conscients que poden recórrer a tu davant qualsevol problema o sospita d’algun succés estrany.

 

5. Limita l’ús de la tecnologia

L’assetjament no es limita a l’entorn digital i ells han de saber que tu estàs disponible per ajudar-los a lluitar contra qualsevol obstacle en la vida, siga en persona o en Internet. Per això es recomana planificar activitats en família i fixar unes hores d’ús de dispositius o ordinadors.

 

6. Explota el control parental

Tindràs disponibles diferents programaris de control parental perquè et resulte més senzill controlar l’activitat dels menors a càrrec teu. No amagues l’ús d’aquests sistemes de control als joves, explica’ls el motiu del seu ús i que són eines útils per a ajudar-los a gaudir d’una experiència tranquil·la i per a allunyar persones amb males intencions. A més, gràcies a aquests programaris pots configurar filtres perquè no arriben a rebre missatges o continguts inapropiats.

Però, per damunt de tot, allò més efectiu serà passar temps amb ells, perquè arriben a sentir la confiança necessària per a demanar ajuda a temps.

Escrito el dt., 07/12/2021 - 11:29

Compartir este post

Artículos relacionados

Si el teu banc et demana una clau o un codi, no te’n fies!

Si el teu banc et demana una clau o un codi, no te’n fies!

Estigues atent a possibles atacs cibernètics amb la finalitat de previndre paranys, com el robatori d’identitat i les telefonades fraudulentes. 
En un entorn digital cada vegada més interconnectat, els delinqüents cibernètics estan constantment a la cerca d’oportunitats per a aprofitar la ingenuïtat o la falta d’atenció d’usuaris desprevinguts. En aquesta era en què la tecnologia té un paper essencial en la nostra rutina, és de summa importància mantindre’ns alerta i ben informats per a evitar caure en els paranys ordits per aquests criminals digitals. Aprén a protegir-te en aquest entorn i no et deixes enganyar!
 

Consells per a sortejar els reptes financers de setembre

Consells per a sortejar els reptes financers de setembre

El mes de setembre posa a prova l’estabilitat econòmica. No obstant això, a través de la planificació de pressupostos minuciosos, la reutilització de recursos i l’adopció de pràctiques d’estalvi, és possible enfrontar amb èxit els reptes financers d’aquest període. 
Dins del cicle anual de despeses, setembre es destaca com un mes que planteja reptes a la planificació financera de nombroses famílies. Amb la tornada a l’escola i la recuperació de les rutines després de les vacances d’estiu, els costos poden augmentar de manera significativa. Per tant, per a afrontar aquest escenari, resulta fonamental comptar amb estratègies i recomanacions que possibiliten superar reeixidament les dificultats financeres de setembre. T’agradaria descobrir les estratègies per a gestionar les teues despeses sense comprometre la teua solidesa econòmica? Si és així, continua llegint aquest apunt.