7 des. 2021
El ciberassetjament és un problema que afecta milers de joves en el món. Els problemes que sorgeixen de manera presencial s’expandeixen a Internet i les persones són agredides en entorns digitals. A Espanya, segons l’estudi (In)seguras online: experiencias de niñas, adolescentes y jóvenes en torno al acoso online, quasi 9 de cada 10 menors a Espanya han sigut agredits a través d’Instagram, WhatsApp o Facebook.
A Espanya són pitjors les xifres de ciberassetjament, tal com revela l’estudi elaborat per l’ONG Plan International, on es pot veure que en el món 6 de cada 10 adolescents confessen haver sigut víctimes de ciberassetjadors, mentre que a Espanya aquesta xifra ascendeix al 88% dels joves.
Comunicació i prevenció, les armes més efectives contra el ciberassetjament
Els pares i tutors de joves han de ser conscients d’aquesta realitat. Les eines per a parar i afrontar una situació de ciberassetjament és la prevenció i la comunicació, perquè la víctima trobe la manera d’exposar el problema i puga sentir-se millor.
Arran de la pandèmia pel COVID-19, s’ha incrementat l’ús d’Internet i de dispositius mòbils. Com a conseqüència, també ha crescut el nombre d’assetjaments a través de l’entorn digital a persones que s’arriben a sentir soles i desprotegides. Per lluitar contra el ciberassetjament, des de la Fundación de Ayuda a Niños y Adolescentes en Riesgo (ANAR) ens proposen eines i pautes per a previndre i posar fi al ciberassetjament.
1. Parla sobre el ciberassetjament amb naturalitat
Tal com expliquen des d’ANAR, és vital que els adults tracten el ciberassetjament en entorns privats amb els xiquets i els adolescents per explicar-los què és, en què consisteix i quines poden ser les conseqüències per a les víctimes i per als assetjadors.
2. Construeix una relació de confiança
La teua figura com a adult, com a tutor, pare, mare o professor és decisiva perquè ells confien en tu. Podran trobar en la teua autoritat i el teu consol les qualitats necessàries per a explicar-te el problema i esperar que pugues oferir-los una solució.
3. Bloqueja i configura la privacitat
Serà molt útil ensenyar el menor a bloquejar contactes i telèfons, perquè no hagen de continuar rebent missatges indesitjats. Un altre punt molt important, i més encara tenint en compte l’expansió de les xarxes socials, és la configuració de la privacitat. Ajuda’ls a identificar quines dades estan exhibint, i explica’ls com canviar la privacitat per compartir les seues dades i el contingut només amb les persones que ells decidisquen.
A més, explica’ls que no s’ha de confiar en els números ocults, i que la millor manera d’actuar davant qualsevol telefonada amb número ocult és no respondre-hi. De la mateixa manera, treballa amb ells la desconfiança cap a les persones desconegudes que intenten contactar amb ells a través d’Internet.
4. Alimenta la seua seguretat davant la tecnologia
És convenient que ells se senten segurs mentre utilitzen la tecnologia, i han de ser conscients que poden recórrer a tu davant qualsevol problema o sospita d’algun succés estrany.
5. Limita l’ús de la tecnologia
L’assetjament no es limita a l’entorn digital i ells han de saber que tu estàs disponible per ajudar-los a lluitar contra qualsevol obstacle en la vida, siga en persona o en Internet. Per això es recomana planificar activitats en família i fixar unes hores d’ús de dispositius o ordinadors.
6. Explota el control parental
Tindràs disponibles diferents programaris de control parental perquè et resulte més senzill controlar l’activitat dels menors a càrrec teu. No amagues l’ús d’aquests sistemes de control als joves, explica’ls el motiu del seu ús i que són eines útils per a ajudar-los a gaudir d’una experiència tranquil·la i per a allunyar persones amb males intencions. A més, gràcies a aquests programaris pots configurar filtres perquè no arriben a rebre missatges o continguts inapropiats.
Però, per damunt de tot, allò més efectiu serà passar temps amb ells, perquè arriben a sentir la confiança necessària per a demanar ajuda a temps.
Escrito el dt., 07/12/2021 - 11:29
Compartir este post
Artículos relacionados

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer
La tecnologia biomètrica s’empra amb l’objectiu de resguardar la identitat dels clients i evitar qualsevol intent d’usurpació d’identitat o frau.
El sector financer ha vist un augment en l’ús de dades biomètriques com a mesura de protecció d’identitat i prevenció de dades. Característiques úniques com les empremtes dactilars, el reconeixement facial o la veu s’utilitzen per a identificar i autenticar a cada individu de manera segura. Per aquesta raó, les entitats financeres han implementat aquest tipus de tecnologia amb la finalitat de salvaguardar les dades dels seus clients i previndre casos de suplantació d’identitat i frau.

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.
El carding és una activitat delictiva en ascens que implica l’adquisició i l’ús il·lícit de targetes bancàries.
La preocupació pel frau amb targetes bancàries, particularment el carding, va en augment en l’entorn digital. Per a protegir-se d’aquesta amenaça, és essencial seguir directrius de seguretat i utilitzar les mesures aconsellades per Caixa Popular. Juntament amb això, també és important estar al dia de les últimes tendències en carding i les estratègies de prevenció mitjançant recursos en línia de confiança.

Què significa i quina és la funció del SEPA?
El SEPA simplifica les operacions i les transferències internacionals en euros, eliminant obstacles i disminuint les despeses tant per als usuaris com per a les institucions financeres.
La sigla SEPA significa Àrea Única de Pagaments en Euros en valencià i fa referència a una iniciativa impulsada per les autoritats i les institucions financeres de la Unió Europea. El seu propòsit principal és unificar i simplificar els pagaments en euros als països membres de la zona euro, així com en alguns països no pertanyents a la UE que han optat per adoptar aquest estàndard.