Els teus diners

Índex Big Mac: què és i per a què s’utilitza?

4 maig 2023

Per a què serveix l’índex Big Mac?

El conegut índex Big Mac és una eina econòmica que permet avaluar el poder adquisitiu de les monedes de diferents països en comparació amb el dòlar nord-americà. Aquesta mesura es fonamenta en el cost del Big Mac de McDonald’s, un dels productes més famosos i disponibles a escala mundial. Economistes i financers han utilitzat aquest índex econòmic per a comparar els preus de diferents divises en relació amb el dòlar nord-americà. No obstant això, és important assenyalar que aquesta eina de mesurament té algunes limitacions que s’abordaran més endavant en aquest article. Cal destacar que el preu del Big Mac pot veure’s influenciat per factors locals com els costos de producció i els impostos, cosa que pot comprometre la validesa de l’índex en certes situacions.

Com es calcula el Big Mac Index?

Com que el Big Mac és produït de manera consistent i es ven a tot el món, s’espera que el seu preu siga semblant en tots els països. Si el preu del Big Mac és més alt en un país que en un altre, indica que la moneda d’aquest país està sobrevalorada en comparació amb el dòlar nord-americà. De manera inversa, si el cost del Big Mac és més baix en un país que en un altre, això pot suggerir que la moneda d’aquest país està subvalorada. És a dir, per calcular l’índex Big Mac, es pren com a referència el preu del Big Mac als Estats Units, que actualment és de 3,99 dòlars. Després, es compara el preu d’aquest producte en un altre país utilitzant el tipus de canvi entre el dòlar i la moneda local. Per exemple, si el preu del Big Mac en un altre país és de 2,50 euros i el tipus de canvi actual és d’1,20 dòlars per euro, llavors el preu del Big Mac en dòlars seria de 3,00 dòlars (2,50 / 1,20). En aquest sentit, el model de canvi implícit seria de 0,75 (3,00 / 3,99), la qual cosa suggereix que l’euro està subvalorat en un 25% en comparació amb el dòlar.

L’índex Big Mac: una eina simple per a avaluar la inflació

L’índex Big Mac no es pot considerar una mesura exacta de la inflació, ja que només es basa en el preu d’un sol producte. No obstant això, és una eina útil i fàcil d’usar per a comparar el poder adquisitiu de diferents divises a escala mundial. Així mateix, malgrat les seues limitacions, aquest índex econòmic permet predir possibles fluctuacions en les taxes de canvi a llarg termini.

Limitacions de l’índex Big Mac

L’índex Big Mac presenta algunes limitacions que és important esmentar:

● Es considera una mesura relativa dels preus entre dos països, no una mesura absoluta del poder adquisitiu d’una divisa. En altres paraules, no avalua el poder de compra real dels consumidors en un país.

● Es limita al preu d’una única hamburguesa d’una cadena de menjar ràpid, la qual cosa no pot reflectir la variació de preus en tots els productes i servicis d’un país.

● La metodologia d’aquest índex no considera alguns factors, com, per exemple, la qualitat dels ingredients i la preparació de l’hamburguesa, cosa que podria influir en el preu. En conclusió, encara que l’índex Big Mac pot proporcionar una visió general de la relació de preus entre dos països, és important tindre en compte les seues limitacions i no considerar-lo com una mesura precisa del poder adquisitiu o la inflació.

Prepara el teu viatge a l’estranger amb Caixa Popular Planeges un viatge a l’estranger per a les pròximes vacances?

Organitzar una escapada d’aquestes característiques pot ser una tasca complicada, ja que hi ha moltes coses que has de tindre en compte: la preparació de la maleta, la verificació dels requisits del passaport, les vacunes necessàries i les precaucions alimentàries, entre altres exemples. No obstant això, un dels aspectes més importants a considerar si viatges fora d’Espanya és la moneda local del país que hages triat com a destinació. En Caixa Popular, ens assegurem que tots els nostres clients puguen obtindre la moneda estrangera que necessiten per als seus viatges de manera ràpida i fàcil. Si eres client de la nostra entitat i tens dubtes sobre aquest tema, pots visitar-nos de manera presencial en qualsevol de les nostres oficines o comunicar-te amb nosaltres en línia per rebre una atenció personalitzada i recomanacions adaptades a les teues necessitats.

Escrito el dj., 04/05/2023 - 16:17