Entorn digital

No et perdes aquests recursos digitals per a educar en verd els més menuts

6 jul. 2022

Sostenibilitat ambiental per als més menuts: què és i quins són els seus objectius


L’educació sostenible per als més menuts busca que els xiquets es consciencien amb la cura de la natura, com el futur del nostre planeta que són. 


Per descomptat, amb el temps cada vegada hi ha més activitats i iniciatives, especialment a les aules de col·legis i instituts. Per exemple, a la Comunitat Valenciana la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de València ha desenvolupat el programa “Escola de natura”. 


De la mateixa manera destaca el treball d’Ecoembes, que ja fa més de dues dècades que busca introduir a les aules l’educació ambiental gràcies a iniciatives com Naturaliza. 
Quant als objectius de projectes com aquests, la Unesco en destaca principalment quatre:


1.    Augmentar els coneixements dels xiquets sobre la flora i la fauna i sobre els diferents recursos naturals. 
2.    Fomentar l’interés dels xiquets per la cura de l’entorn.
3.    Desenvolupar una consciència pels problemes del planeta.
4.    Augmentar la capacitat d’aprendre dels més menuts sobre la natura. 

 

L’educació verda a Espanya

Cada vegada estem més allunyats del medi natural, per la qual cosa l’educació verda és imprescindible hui dia. El seu objectiu és fomentar valors compromesos amb el medi ambient i aconseguir així un futur sostenible i respectuós amb el nostre planeta.


En aquest sentit, Espanya és dels països amb més consciència mediambiental de tot el món. Segons l’estudi ‘Los españoles ante el cambio climático’ del Real Instituto Elcano, el nostre país té una educació verda superior a la mitjana, amb 3,69 punts sobre 5, en què 5 és el màxim que preveu l’estudi.

La digitalització i l’educació verda i sostenible 


Internet ens ofereix multitud de possibilitats per a educar en sostenibilitat els nostres fills, així com diferents aplicacions mòbils que podem trobar en Google Play i Apple Store.

Activitats sostenibles per a xiquets en Internet i en apps mòbils


En primer lloc, cal destacar les diferents activitats i iniciatives per a promoure l’educació verda infantil. Tres de les més interessants són:


1.    Misión Imposible: el Ministeri Espanyol de Medi Ambient i la Creu Roja ens porten aquest joc en línia. Consisteix a posar-se en la pell d’un superheroi o una superheroïna que ha de salvar al planeta acabant amb les emissions contaminants. Es pot jugar en solitari o en parelles. 
2.    Climántica: aquest ve de la mà de la Xunta de Galícia i està disponible per a jugar en castellà. S’han de gestionar pobles menuts perquè la gent puga viure-hi d’acord amb la natura i amb el seu entorn. 
3.    Consumópolis: pàgina web desenvolupada per la Direcció General de Consum del Ministeri de Sanitat. Hi ha disponibles concursos i diferents minijocs molt educatius i divertits. 
D’altra banda, també hi ha aplicacions per a mòbils i tauletes que són de gran utilitat per a ensenyar els xiquets alhora que aprenen. Les que nosaltres et destaquem hui són:
1.    Greta The Game: joc basat en l’activista Greta Thunberg. S’hi juga de manera molt senzilla: cal sembrar llavors perquè puge l’‘esperança del món’.
2.    A.I.R.E. o Assistent Intel·ligent de Reciclatge: aquesta ens l’ofereix Ecoembes. Ajuda a saber a quins contenidors ha de tirar-se cada deixalla i residu. A més, és molt divertit!
3.    Ecoenergías: aquesta app fa que els xiquets aprenguen sobre les energies renovables i els seus avantatges.

El joc en l’exterior, imprescindible!


El joc en l’exterior és summament essencial, no pots oblidar-lo! Les possibilitats són moltes, però ací et donem algunes idees: 


1.    Eixides i excursions: la millor cosa per a fer que els més menuts valoren i cuiden la natura és acostar-los-hi directament. Organitza excursions perquè l’observen des de prop; de segur que els encanta. A més, podeu anar netejant l’entorn de brutícia. 
2.    Pistes en la natura: posa a prova els teus fills de manera divertida dissenyant un joc de pistes en la natura. Pots demanar-los que endevinen les petjades dels animals que van trobant-se o les fulles dels arbres. 
3.    Plantar un llegum: com una llentilla o un cigró; de segur que tu ho has fet de xiquet! A més, només s’hi necessita un recipient net i buit i una mica de terra.

Caixa Popular: amb tu i amb el medi ambient


Per a Caixa Popular el compromís amb el medi ambient és essencial. La nostra preocupació per l’entorn natural és fèrria i ja ve des de lluny. No sols oferim targetes 100% ecològiques des de fa dos anys, sinó que busquem millorar l’eficiència energètica i reduir les emissions de gasos nocius a curt termini. 


Per fer-ho, en les nostres oficines només fem ús de materials respectuosos amb la natura, usem un 80% d’energies renovables, que prompte arribaran a ser el 100% i treballem en el projecte ‘Oficines sense papers’ per reduir l’ús de paper tant com puguem gràcies a la digitalització. 


D’una altra manera, oferim els préstecs ‘Línia Verda’ pensats per a millorar l’eficiència energètica de famílies, empreses i autònoms. Si vols més informació, visita la nostra pàgina web o acosta’t a la teua oficina de Caixa Popular més a prop. Fes el pas cap a la sostenibilitat!
 

Escrito el dc., 06/07/2022 - 13:53