Entorn digital

Què són els MOOC? Comença a aprendre sobre finances en Internet

4 des. 2021

Aprendre sobre finances és una de les tasques que tenim molts damunt la taula, bé perquè volem saber com podem estalviar en la factura de la llum o perquè necessitem eines per a entendre com podem fer la declaració de la renda en les millors condicions. Una de les eines més conegudes per a aprendre conceptes bàsics d’economia, que ens pot ajudar a aconseguir una formació de bona qualitat en internet, són els MOOC o cursos en línia oberts i massius.


Els MOOC van nàixer el 2007, quan el professor David Wiley, de la Universitat de Utah, va decidir impartir classes gratuïtes que isqueren fora de l’àmbit universitari. Amb el pas del temps, aquesta modalitat ha guanyat molts adeptes fins al punt que, dels 1.000 alumnes que s’havien inscrit a aquests cursos el 2011, es va passar a 190 milions l’any 2019.


Va ser precisament en aquesta data que es van registrar 450 mil cursos en línia, a càrrec de 450 universitats com la Universitat de Barcelona o la Northwestern University. Cada vegada més institucions educatives han anat sumant-se a aquesta fórmula d’ensenyament, dissenyada perquè qualsevol persona puga aprendre les finances des de zero.


Les finances, més clares que mai: apunta’t a aquests MOOC sobre economia


El gran avantatge de la formació en línia és que permet a l’alumne preparar-se al seu propi ritme, passant d’una classe a una altra del curs quan millor li vinga, segons la projecció acadèmica que tinga. Això li permet relacionar el món personal amb el món educatiu, i aconseguir així mèrits que l’ajudaran a tindre un currículum professional per a trobar faena quan acabe la seua etapa com a estudiant. Sabent això, podem repassar els MOOC que serviran a les famílies, a les empreses o als estudiants per a tindre nocions clares sobre les finances.

 

Finance for non-finance professionals (Coursera) és un dels cursos més clars al voltant del món de l’economia “d’estar amb casa”. A més de comptar amb un nivell que podria rivalitzar amb un MBA, et permet aprendre de manera dinàmica en què consisteix el mercat de valors, com són les finances corporatives o com, quan i on has de gastar-te els diners. A la llarga, et donarà unes nocions bàsiques perquè pugues gaudir d’una disciplina fiscal sòlida que et permeta pagar els tributs a temps i en les millors condicions.


Un altre MOOC en anglés que ofereix unes bases sòlides és Finance for Everyone: Smart Tools for Decision Making (EdX). Gràcies a aquest curs, titulat “Finances per a tothom: eines intel·ligents per a la presa de decisions” comprendràs els hàbits financers diaris, a més de la manera de llogar o comprar un habitatge i com avaluar un préstec per a comprar un cotxe. La formació és didàctica, i la Universitat de Michigan s’ha encarregat que acabes el curs coneixent les paraules clau que utilitzaràs per a gestionar el teu dia a dia.


Introduction to Finance (Coursera). Després de repassar les idees bàsiques, podràs passar a un MOOC que et posa les coses fàcils per a assolir un nivell intermedi en economia i finances. Després d’acabar-lo podràs conéixer els riscos i les recompenses de les teues accions financeres, a més de conéixer les teues planificacions d’inversió i conéixer el valor d’un projecte o empresa.


El MOOC Fundamentos de microeconomía (EdX), de la Universitat Carlos III de Madrid, compta amb classes professionals que t’ajudaran a entendre com és l’anàlisi d’un mercat i com pots aconseguir una base sòlida sobre conceptes econòmics que guien el món modern. En el cas de les empreses, això els anirà bé per saber on poden buscar fonts de finançament per al negoci o de quina manera els beneficiarà invertir en la digitalització del seu negoci o en l’exportació cap a noves destinacions a l’estranger.


Finanzas para no financieros (Miriadax) és un d’aqueixos cursos amb els quals podràs aprendre sobre finances fins i tot si mai t’has interessat pel tema. Gràcies a ell coneixeràs de prop termes com l’IVA  i l’IBI , o podràs acostar-te a la lectura de l’estat financer per a posar al dia els comptes de la teua empresa. El gran avantatge d’això és que et donarà les nocions adequades perquè sàpies com afecten els impostos als béns quan els compres, a més d’oferir-te una base sòlida perquè pugues endinsar-te en altres cursos més avançats.


En últim lloc es troba la Banca digital i noves tecnologies en les finances (Miridiax), que té un temari específic per a l’empleat bancari o l’estudiant que aspira a ocupar un lloc d’importància en el futur. Conceptes com els mitjans de pagaments, a més de les dades massives (big data), reben una àmplia cobertura dins del sector financer, amb la qual cosa que estaràs a punt per a començar el teu camí cap a la professionalització del teu negoci.


Aquests cursos en línia poden servir-te per a aprendre temes bàsics, intermedis o avançats relacionats amb el món de les finances. La distribució en nivells d’aprenentatge t’ajuda a triar el més adequat per a tu, i si, a més, completes la prova final, podràs fer-te amb un diploma acreditatiu per al teu curriculum vitae. Apunta’t a un MOOC i veuràs com acabes entenent les idees clau per a aconseguir un bon nivell de salut financera. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Escrito el ds., 04/12/2021 - 00:00