Entorn digital

Què és la tokenització i com pot fe més segurs els teus pagaments?

25 oct. 2022

A què es refereix el terme tokenitzar? Simplement, és el canvi d’una dada delicada per una altra de diferent origen. Dit d’una altra manera, un token té una funció similar a la fitxa de plàstic que s’introdueix en els carros de la compra i que fan la mateixa funció que una moneda real. En aquest post podràs descobrir totes les claus per a entendre millor el procés de tokenització.

Què significa token de pagament i quina és la seua funció?

La tokenització és l’operació que permet la protecció de les dades personals de les targetes bancàries; aquestes són substituïdes per uns altres de no vulnerables, que es fan anomenar tokens. Els tokens en si no tenen valor ni significat, ja que funcionen com una referència que gràcies al sistema de tokenització aconsegueix tornar a la dada encriptada. L’objectiu de la tokenització és evitar el robatori de dades personals durant les compres que fem amb les nostres targetes bancàries. Una vegada que comença el procés de tokenització, s’atribueix un valor únic i aleatori que substitueix el nostre número bancari, també denominat número PA. Aquest valor arbitrari sol anomenar-se token i la seua comesa és viatjar de manera segura en la xarxa per efectuar el pagament sense posar en perill les nostres dades personals.

Quina diferència hi ha entre tokenització i encriptació?

Encara que ambdues tinguen l’objectiu de protegir dades sensibles, no són la mateixa tecnologia. L’encriptació és un mecanisme que reajusta les dades de manera casual. Durant aquesta operació s’usen claus de descodificació difícils, si bé es poden desxifrar si tens la clau adequada. No obstant això, els tokens són complexos de descodificar, ja que no hi ha cap relació matemàtica unida al número de compte bancari. És més, els tokens solen oferir només les últimes quatre xifres de la targeta per previndre que ningú puga aconseguir el número del teu compte bancari.

Quina és la funció de la tokenització?

El procés de tokenització presenta diverses fases quan es fa una transferència. Aquestes es desenvolupen de la manera següent: 1. Aprovisionament. L’usuari enllaça el token al seu número de targeta bancària i introdueix les seues dades bancàries en la botiga on haja d’efectuar la compra. 2. Tokenització. En aquest moment, el número PA es transforma en un token. Aquesta xifra no sensible és recollida per a canviar el número real de la targeta. El token s’emmagatzema en el servidor del web on s’haja d’efectuar el pagament. A través d’aquest mètode les dades personals estan segures. 3. Validació. Després d’aquest procediment, el token és enviat a la xarxa de targetes de crèdit per continuar amb la transacció. Aquesta xarxa s’ocupa de desxifrar la dada per aconseguir la informació, després s’envia a l’entitat financera i, finalment, es valida. 4. Autorització. Es fa quan es fa efectiva la validació de la transferència.

Els tokens són realment segurs?

Per descomptat que sí, aquest nou model de pagament consta d’una protecció de seguretat que fa que ningú puga aconseguir la nostra informació personal a l’hora d’enviar transferències bancàries. Unit a això, aquest sistema de pagament compta amb altres serveis de seguretat secundaris, com l’encriptació o el xifratge. Així mateix, els tokens només estan disponibles en les plataformes de pagament en què s’hagen implantat amb antelació perquè no hi haja robatoris de les nostres dades per terceres persones.

Avantatges de la tokenització

Com bé hem comentat abans, la tokenització consisteix en la substitució de dades vulnerables per uns altres que no ho són. Els avantatges del seu ús són les següents:

● Més protecció. Si algú es fera amb les dades de pagament tokenitzades, no hi hauria problema, ja que no es poden usar els tokens robats en altres transaccions.

● Estalvi de costos important. Aquest nou sistema de pagament evita infraccions per no complir la llei, ja que aquest procés garanteix el bon ús de les dades confidencials.

● Pagaments al moment. És més ràpid i còmode. Per tant, pot proporcionar una experiència de compra en línia més còmoda.

● Més seguretat en la protecció de dades. Si eres propietari o propietària d’una botiga web, aquest mètode pot optimitzar la política de protecció de dades. Això es deu al fet que són els tokens els que s’emmagatzemen, no les dades personals dels teus clients.

● Més comoditats. El procés de pagament tokenitzat és còmode, ràpid i segur.

● Menys límits. Si recorres a aquesta tecnologia, no cal que tingues altres controls relacionats amb les dades sensibles. Això passa perquè els tokens són considerats dades confidencials, encara que només les reemplacen.

● Més facilitats. La tokenització ofereix més seguretat en els pagaments fets tant en negocis en línia com en botigues físiques.

Casos de tokenització Quin tipus de transaccions en línia es poden fer amb el procés de tokenització?

Aquests són alguns casos que et serviran d’exemple:

● Wallets o moneders de mòbil. Cada vegada són més comuns i funcionen gràcies al sistema de pagament tokenitzat. Els wallets usen aquest sistema per a assegurar la protecció de les nostres dades sensibles mentre efectuem operacions en línia. A través seu, és possible fer pagaments amb el mòbil sense haver de disposar de la nostra targeta bancària. Els wallets més usats hui dia són: Apple Pay, Samsung Pay o Ruralvía Pay.

● Compres al moment. És un bon mètode que incrementa les possibilitats que l’usuari acabe el seu procés de compra, perquè es fa de manera més fàcil i ràpida.

● Subscripcions i pagaments amb freqüència. Si eres amo/a d’un comerç en línia que presta subscripcions o pagaments periòdics, el sistema de tokenització t’ajudarà a emmagatzemar les dades de facturació dels subscriptors per mecanitzar pagaments pròxims.

D’aquesta manera, els tokens permeten fer cobraments recurrents, segurs i sense complicacions.

Caixa Popular: garanteix els teus pagaments amb mòbil

Sabies que el sistema de pagament mòbil Ruralvía Pay ofereix nombrosos avantatges? Si eres client de Caixa Popular pots fer-te amb aquesta aplicació per a fer transferències o pagaments en els teus rebuts. Fàcil i senzilla, així és aquesta app amb què podràs dir adeu a l’ús de targetes i als diners efectius. A més, és totalment segura per a fer compres en línia i controlar les teues despeses. No perdes més temps i obtin-la!

Escrito el dt., 25/10/2022 - 12:12

Compartir este post

Artículos relacionados

Descobreix amb Caixa Popular els vectors d'atac més utilitzats pels ciberdelinqüents.

Descobreix amb Caixa Popular els vectors d'atac més utilitzats pels ciberdelinqüents.

Saps en què consisteixen els vectors d’atac? En ciberseguretat, aquests mitjans permeten als ciberdelinqüents fer atacs a un sistema i prendre el control total o parcial de l’equip, amb la finalitat de tindre certs beneficis econòmics o d’una altra índole. Des de Caixa Popular t’expliquem tot el que has de saber sobre aquests mètodes. 
Encara que el terme “vectors d’atac” s’utilitza habitualment en l’àmbit de la informàtica, l’origen es remunta a l’àmbit militar. En aquest sentit, fa referència a les bretxes o febleses de seguretat en les defenses de l’enemic, que poden ser aprofitades per a fer un atac determinat.
 

Descobreix com fer-te client de Caixa Popular en 4 passos senzills

Descobreix com fer-te client de Caixa Popular en 4 passos senzills

Fer-te client de Caixa Popular és més fàcil del que penses. Ara pots fer-ho des del mòbil quan i on vulgues. En aquesta infografia t’expliquem els quatre passos que has de seguir per aconseguir-ho. No t’ho perdes!
Vols fer-te client de la nostra entitat? En Caixa Popular volem facilitar-te la tasca perquè no perdes un minut de més en aquest procés, per això a continuació et mostrarem com fer-te’n client d’una manera fàcil i ràpida.