Els teus diners

Quines novetats ens trobem en els mercats?

27 set. 2022

Una vegada més, els moviments més rellevants de mercat venen marcats per les actuacions dels bancs centrals per a fer front a les elevades dades d’inflació.

La inflació va sorprendre negativament, tant a Europa, ja que a l’agost va ascendir a una xifra rècord del 9,1%, com als EUA, on la inflació va abaixar al 8,3%, però la subjacent es va situar en 6,3%, molt per damunt del que esperava el mercat. Sembla que la contenció de la inflació no resultarà tan ràpida com s’esperava i tant la FED com el BCE avancen en els seus missatges una actuació més agressiva en la seua política monetària, decidits a combatre la inflació, fins i tot a costa d’una possible desacceleració de l’activitat econòmica. Això va provocar reaccions adverses en els mercats, per la por de fortes pujades en els tipus d’interés, i les expectatives més baixes a un aterratge suau de l’economia.

Més que pujades de tipus per a calmar la inflació
A més de les mesures de pujada de tipus utilitzades pels bancs centrals, els EUA han sumat al seu pla per a reduir la inflació una ajuda de 370 Billion $. En el repartiment d’aquest pressupost hi ha ajudes a la fabricació de vehicles elèctrics, retallades en preus de medicaments, beneficis fiscals per a empreses i mesures proteccionistes en el sector de xips fomentant-ne, a més, la fabricació per eliminar gradualment els colls de botella.

A Europa, com a mesura paral·lela a la pujada de tipus d’interés, es tracta de controlar un dels principals problemes causants d’inflació, l’energia. Davant l’actual situació energètica, el mercat descompta una possible intervenció d’emergència, que limitaria el preu de les energies renovables, nuclears i hidroelèctriques. A més, davant la falta de gas, es treballa a hores d’ara en un pla d’emmagatzematge que permeta afrontar de manera més eficient l’hivern. Com a resultat d’aquesta faena, Europa té ara unes reserves del 80 % de gas, i, Alemanya fixa un objectiu de 95 % per al novembre, cosa a què si s’afig un estalvi en el consum de gas del 3 % – 4 %, permetria afrontar l’hivern amb una certa tranquil·litat.

És tan negativa la situació actual?
Com és habitual, en el mercat hi ha signes contraposats, d’una banda hi ha un pessimisme per la necessitat de controlar la inflació coste el que coste, i les conseqüències que això podria tindre en l’economia. Però d’altra banda, hi ha dades que també conviden a l’optimisme i que ajuden a pensar que la recessió serà més suau del que actualment estima el consens de mercat. Per tant, convé analitzar amb deteniment algunes xifres i entendre la tendència dels diferents indicadors. D’aquesta manera, podrem obtindre una visió objectiva de la situació que vivim.

Als Estats Units, les últimes dades de l’ISM (Institute for Supply Management) van llançar un cert optimisme. L’ISM manufacturer mostrava un 56,7 i el de serveis, 52,8. Com sabem, per damunt de 50, aquestes dades reflecteixen creixement, així que hi hauria raons per a ser optimistes. També l’última dada publicada en l’enquesta de confiança del consumidor reflecteix un cert optimisme, ja que mostra un nivell per damunt de 100. A més, el mercat laboral als Estats Units viu una situació de plena ocupació, amb una taxa de desocupació en el 3,6 %, prop d’un mínim històric. Amb la qual cosa, podria afrontar-se una certa aturada en l’economia, sense que això supose un problema en els nivells d’ocupació.

En el cas d’Europa, les dades de PMI de serveis i manufacturers van resultar estar molt pròximes a nivells de creixement. Les vendes minoristes presentaven xifres de creixement econòmic a Europa, destacant exemples com el d’Espanya amb un 13,7 % respecte al juliol del 2019. Els indicadors de sentiment econòmic, tant d’empresaris com d’altres actors de l’economia, encara que no van ser optimistes, no han registrat caigudes tan importants per a deixar de ser positius amb el creixement a final d’any.

No podem oblidar que l’economia del vell continent no és tan sòlida com l’americana, ja que, a més, Europa està veient-se més afectada per les conseqüències del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna.

La importància d’estar sempre invertit
Podem trobar raons per a confiar en una possible recuperació del mercat, però, saber quan serà el moment és completament impredictible. A escala empresarial, el 75 % de les companyies als Estats Units ha presentat uns resultats millors del que esperava el mercat, i en el cas d’Europa, el 52 % de les companyies que componen l’índex Stoxx600. 

Aquestes companyies estan aconseguint traslladar l’augment de preus als seus clients, aconseguint així no deteriorar els seus marges i, com a resultat, les guies que donen per als pròxims trimestres són positives en termes generals. De manera diversificada i amb un horitzó de llarg termini, és bo estar invertit, ja que, esperar al moment òptim per a entrar en el mercat, ens farà perdre les oportunitats que ofereixen els moments de més pessimisme.

Escrito el dt., 27/09/2022 - 12:03