Al teu costat

Reflexions sobre les empreses familiars, com rellançar la seua activitat durant la COVID-19?

16 nov. 2020

Les empreses familiars estan entre els negocis més afectats per la COVID-19, ja que els estats d’alarma, els confinaments, les limitacions d’aforament i d’horari, així com les restriccions de mobilitat, signifiquen per a aquestes empreses una reducció de la seua capacitat financera i de les seues possibilitats d’ocupació. Des de Caixa Popular tractem d’estar prop de totes aquestes empreses familiars i facilitar-los l’accés als productes i serveis de banca que puguen ser útils per a la seua realitat actual.

Des de l’origen, les empreses familiars defensen la tradició, la confiança i l’eficàcia. En aquest sentit, des de l’IESE Business School i l’Institut de l’Empresa Familiar (IEF) s’ha publicat una estratègia de rellançament amb solucions innovadores per a incorporar aquest tipus d’empreses a poc a poc a la recuperació del país. Vegem detalladament què diu aquest informe en què s’analitzen les fortaleses i les febleses de 16 sectors diferents.

 

1. Adaptació del treball a la realitat del moment

Els ERTO han de considerar les necessitats de cada sector per a ser una vertadera solució a la situació de l’empresa. A més, els ERTO han de ser flexibles.

 

2. Impuls de la formació contínua a la recerca de la digitalització de les empreses

Les empreses familiars estan immerses en un procés de transformació digital per a buscar sistemes productius eficients que els proporcionen ingressos i beneficis. En l’informe es posa com a referència el model d’Alemanya, en què els treballadors de les empreses destinen a millorar la seua formació moments de l’any amb activitat més reduïda.

 

3. Alliberament de la liquiditat per a les empreses

Des de l’IESE Business School i l’Institut de l’Empresa Familiar reforcen la idea d’impulsar un model que ajude les empreses a afrontar els seus deutes, amb productes com per exemple préstecs flexibles a curt termini o línies ICO. En Caixa Popular, per exemple, facilitem a les empreses, autònoms i emprenedors la Línia ICO- COVID-19 amb la finalitat de dotar de finançament de circulant les empreses i els autònoms per pal·liar els efectes de la COVID-19.

 

4. La internacionalització és una opció interessant

Dins de l’informe, entre les propostes per a rellançar les empreses familiars, s’ofereix més pes als beneficis que generen per a aquests negocis els seus esforços per exportar els seus productes, béns i serveis.

 

5. Modelar la política fiscal del mercat

Entre els problemes principals que afronten les empreses familiars són els impostos i els possibles acomiadaments una vegada acaben els ERTO. Per donar una resposta favorable a aquests negocis familiars, l’informe apunta cap a una política fiscal de mercat adequada a les seues necessitats. Seria important, segons apunten, flexibilitzar la fiscalitat de les empreses familiars.

 

6. Secundar financerament l’emprenedoria

En un país com Espanya cal lluitar per revalorar l’activitat empresarial i per això és molt important fomentar l’impuls emprenedor dels ciutadans. Però els mateixos emprenedors, a vegades, troben dificultats per a localitzar opcions de finançament per a les seues idees de negoci. En Caixa Popular tenim obertes diferents solucions financeres per a aquesta mena d’iniciatives empresarials.

 

7. C+C+PI, les tres claus per a aconseguir rellançar les empreses familiars

Segons els experts, tan sols gràcies a la confiança, la col·laboració i la perspectiva internacional s’arribarà a rellançar les empreses familiars. Cal aconseguir generar confiança entre els ciutadans perquè s’involucren en aquest procés de reconstrucció. També serà necessària la col·laboració entre agents socials, institucions, empreses i ciutadans per a reforçar la seguretat jurídica, el rigor, la professionalitat i la transparència. Finalment, la perspectiva internacional serà la clau per a aconseguir expandir l’economia en aquests moments tan difícils per la pandèmia i les seues conseqüències.

 

Des de Caixa Popular busquem acompanyar fer costat a les empreses del nostre entorn sempre. Per això, com a eina per a emprenedors, autònoms i empreses de qualsevol grandària, vam crear Projecta Empreses, un lloc d’Internet informatiu amb opcions de finançament, mètodes de cobraments i pagaments, eines digitals, solucions per a internacionalitzar el negoci i assegurances relacionades.

Escrito el dl., 16/11/2020 - 09:00