Posa fi a l’analfabetisme financer: aprén educació financera amb facilitat

2021-09-14T11:30:11+02:00 16 de setembre de 2021|Els teus diners|

De segur que, si has investigat conceptes d’educació financera, alguna vegada t’has trobat amb el terme “analfabetisme financer”. És normal, perquè cada vegada són més les persones que es deixen portar per la realitat de la seua faena i no paren atenció als conceptes que tenen a veure amb la llar: les factures de la llum, l’IVA, l’IBI…

 

Les dades del Global Financial Literacy Survey demostren que un 51% dels espanyols no tenen coneixements bàsics en finances ni saben la diferencia entre IPC i PIB, mentre que un 50,6% no saben què és ni què significa cada concepte. Aquesta informació és preocupant, sobretot si tenim en compte que el 35,6% de la població no sap explicar conceptes bàsics de la seua nòmina, com ara aportació a la Seguretat Social, IRPF, meritació, salari base o salari en espècie; mentre que un 45% asseguren que necessiten ajuda a l’hora de fer la declaració de renda.

 

Aquesta realitat és preocupant, però la veritat és que podem posar-hi remei per evitar que caiguem en l’analfabetisme financer. Si segueixes aquests consells, tindràs una bona base per a gaudir d’un nivell adequat de salut econòmica amb vista al futur. Vols saber com aconseguir-ho?

 

Comença a estalviar i aprén educació financera amb aquests consells

 

Comença la teua rutina familiar organitzant les teues partides per categories. En això pots servir-te de Les meues Finances, una eina que pots trobar en ruralvía mòbil, la banca digital dels clients de Caixa Popular. Amb això pots conéixer de prop cadascun dels teus ingressos i despeses, per prendre decisions conscients sobre els teus comptes, o programar metes d’estalvi perquè arribes en bones condicions a moments crítics de l’any, com Nadal.

 

A continuació, has de buscar mètodes perquè l’estalvi es convertisca en part del teu dia a dia. Obri un compte d’estalvi per depositar-hi una part dels teus ingressos, cosa que t’ajudarà a evitar la temptació de traure-ho si ho necessites, i posa en pràctica fórmules com el 50/20/30 o l’estalvi de Harv Eker, que et mantindran motivat i t’ajudaran a complir els objectius a llarg termini sense dificultats.

 

En tercer lloc, pots programar transferències automàtiques. Si vols complir els teus objectius d’estalvi des del principi, la millor cosa que pots fer és aconseguir que els teus diners vagen a aquest compte d’estalvi a principi de mes. Traspassa-ho si ho necessites, o trau-ho i guarda-ho en un pot amb una combinació que es dividisca entre tots els membres de la casa. D’aquesta manera, només podràs traure-ho quan hages de complir els objectius d’estalvi i realment hages d’emprar-ho en una cosa útil per a tota la família.

 

Eres de contraure crèdits? Millor deixa de fer-ho. Una de les característiques de l’analfabetisme financer és que ataca els comptes dels que utilitzen el seu crèdit o les seues targetes de crèdit per a despeses habituals menudes, com el supermercat, que van acumulant-se i generant interessos innecessaris que no poden sufragar-se. És important que utilitzes aquests productes bancaris per a compres grans que no esgoten tot el teu crèdit, i mantingues la despesa a ratlla perquè no afecte de manera innecessària la teua capacitat d’estalvi.

 

Un altre consell consisteix a proposar classes d’educació financera a casa. Reuneix els xiquets davant de la pantalla i busqueu vídeos en YouTube, compreu un joc de taula en una botiga local o prepareu les roses o borles de dacsa i vegeu algun documental en què s’expliquen què són les factures de la llar de manera amena i instructiva. Veuràs com, amb el pas del temps, aconsegueixes desenvolupar un hàbit inconscient que vos ajudarà molt a parlar còmodament sobre termes financers que abans desconeixíeu.

Ara només has d’unir l’estalvi amb la sostenibilitat, incorporant les rutines que et faran millorar la ciutat o el poble. Visques on visques, sempre pots afavorir una realitat ecològica i sostenible, utilitzant el transport sostenible, reciclant els teus residus en el contenidor corresponent o portant l’organització de totes les teues factures i rebuts en ruralvía mòbil per evitar consumir paper de més.

 

Finalment, pots completar el cercle fent un consum responsable dels aliments. Assegura’t de fer una llista sempre que vages al supermercat, amb productes verds, frescos i de temporada que beneficien la teua salut i els teus comptes. Inclou els teus xiquets en la teua realitat econòmica, donant-los diners perquè puguen gastar pel seu compte i començar a controlar els seus pressupostos. Amb tots aquests consells, ja estàs a punt per a combatre l’analfabetisme financer i gaudir d’una salut de ferro en la teua economia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixeu un comentari

X