Últimes novetats en els mercats

2021-03-26T09:43:33+01:00 26 de març de 2021|Deixant empremta, econòmica|

Article elaborat per Gescooperativo, Societat Gestora d’Institucions d’Inversió Col·lectiva del Grupo de Cajas Rurales.

 

Acaba de complir-se un any des que a Espanya es va decretar l’Estat d’Alarma. L’11 de març de 2020, l’Organització Mundial de la Salut declarava que l’ona de contagis per Covid-19 s’havia convertit en pandèmia global, amb les conseqüències que hui dia tots coneixem. L’economia espanyola ha sigut colpejada amb especial duresa i el nostre país, igual que altres economies europees, sembla preparat per a recuperar-se amb força, encara que els riscos continuen latents en el curt termini. La injecció dels fons europeus podria contribuir a aquesta recuperació.

L’optimisme en la contenció de la pandèmia deriva de l’acceleració en el procés de vacunació el que, sens dubte, s’ha convertit en el principal catalitzador positiu per als mercats.

 

Què esperem a nivell macroeconòmic…

L’entorn econòmic actual es caracteritza per fortes polítiques monetàries i fiscals que, sens dubte, han contribuït a un cicle expansiu en els preus dels actius de risc i uns tipus d’interés molt baixos en la major part dels països desenvolupats.

El nostre escenari base continua sent el d’una recuperació econòmica amb el suport de les polítiques fiscals i monetàries expansives. L’OCDE ha presentat les seues previsions amb una millora de les expectatives de creixement. El PIB d’Espanya avançarà un 5,7% en 2021, només superat per França en la zona euro.

En aquest context, els principals indicadors avançats publicats el mes de febrer són concordes amb una recuperació econòmica, encara que a un ritme dispar entre sectors i regions. En la zona Euro, els contagis i confinaments han continuat alentint l’eixida de la crisi, mentre que a la Xina l’activitat es manté suportada, i als EUA, les xifres mostren un repunt del consum.

Per sectors a nivell global, les últimes dades mostren una expansió manufacturera molt forta, estant encara llastrat el sector serveis. No obstant això, la millora de la situació fa preveure un fort rebot del sector serveis en els pròxims mesos. Pel costat de la inflació, la pujada dels preus de l’energia, està creant majors tensions i tot això, ens porta a pensar que, per primera vegada en molt de temps, creixement i inflació poden sorprendre més l’alça que a la baixa.

 

En els mercats de renda fixa

El repunt dels tipus d’interés, amb l’augment del pendent de les corbes, respon a l’expectativa de recuperació econòmica, la qual cosa ha provocat una distorsió a nivell sectorial, afavorint als valors més cíclics (que s’havien quedat molt ressagats) i penalitzant als més endeutats. D’aquesta manera, a Europa les alces les lideraven els bancs, seguits d’asseguradores, empreses lligades al turisme i petrolieres mentre que entre els perdedors, destacaven elèctriques, consum no cíclic com a empreses del sector alimentació, telecomunicacions i farmacèutiques.

Quant a la inversió sostenible, volem destacar el fort creixement que està tenint en els primers mesos de l’any. Esperem que s’aconseguisca un volum rècord d’aquestes emissions en 2021. De fet, la primera emissió sindicada de bons verds d’Itàlia va batre tots els rècords de demanda, la qual cosa és una mostra de l’interés que alcen aquest tipus d’emissions. Podem concloure que les inversions sostenibles són una tendència que s’està consolidant a Europa i que indubtablement, l’interés per aquesta mena d’inversions seguirà a l’alça en els pròxims anys.

 

Renda Variable

L’evident millora de la pandèmia als països amb un major percentatge de població vacunada, ha constatat que les vacunes estan complint la seua comesa. Davant això, el mercat de renda variable ha començat a descomptar l’eixida a aquesta crisi sanitària, girant la inversió des de sectors més defensius com a farmacèutiques o tecnologia als sectors més cíclics, que s’havien vist llastrats per les mesures de confinament de la població per a combatre l’epidèmia. Sectors cíclics com a fabricants d’automòbils, siderúrgia, petrolieres o el sector financer s’han vist impulsats per aquestes bones expectatives i els sectors com el tecnològic, elèctric o el farmacèutic s’han quedat ressagats dins d’aquesta positiva evolució del mercat. Els índexs europeus amb més pes d’empreses industrials o l’Ibex amb un fort pes del sector financer també han reflectit aquesta tendència, mentre que els índexs amb més pes en tecnologia com el Nasdaq han pujat una mica menys.

En conclusió, les bosses s’estan comportant bé davant la moderada pujada dels tipus d’interés, i atés que es parteix d’uns tipus d’interés reals molt baixos, esperem que la tendència en les bosses també continue, encara que a un menor ritme que el viscut en els primers mesos de l’any. La dispersió sectorial que hem vist al febrer és difícil que continue al mateix ritme, encara que si esperem que els valors cíclics (empreses lligades al turisme, viatges i consum) continuen protagonitzant l’evolució de les bosses.

 

La gestió en els nostres fons…

En els fons de renda fixa volem destacar que malgrat el repunt en tipus d’interés dels bons sobirans, continuem amb duracions inferiors als seus índexs de referència. Pensem que malgrat les compres del BCE, els mínims en la rendibilitat dels bons ja els hem vistos, i l’evolució de les tires serà a l’alça, encara que de manera moderada.

Quant a la família de fons mixtos, continuem sobreponderados en renda variable. Al febrer els valors que han aportat major rendibilitat a les carteres han sigut valors cíclics i els que han restat més han sigut defensius. En concret, els actius que més rendibilitat han aportat han sigut valors europeus, mentre que els que més han restat han sigut les grans companyies tecnològiques.

I respecte a els fons de renda variable, hem incrementat lleugerament el pes en borsa, aprofitat les correccions del Nasdaq per a augmentar la posició en valors tecnològics.

 

I com a conclusió…

Sota l’anàlisi plantejada, en el curt termini les borses europees es comportarien millor que les estatunidenques, ja que la valoració de les accions europees és més atractiva i els tipus d’interés als EUA són superiors als europeus.

 

Deixeu un comentari

X