Entorn digital

Compres en línia: com fer-les de manera segura per Nadal?

16 des. 2022

De segur que aquests dies has aprofitat per a mirar les ofertes o els descomptes dels comerços en línia per comprar els regals de Nadal a un bon preu. Però t’has assegurat que les teues transaccions en la xarxa siguen segures? Ho cregues o no, convé saber quina és la manera més adequada de fer les teues compres en línia per evitar qualsevol esglai a llarg termini.

Compres en la xarxa: són segures?

Sí, comprar en línia és totalment segur. Però, què s’entén per seguretat en la xarxa? En aquest sentit, es tracta de qualsevol activitat dissenyada per a protegir les dades sensibles dels usuaris. D’aquesta manera, s’evita la sostracció o l’ús indegut pels ciberdelinqüents. No hi ha dubte que al llarg dels anys la seguretat en les xarxes ha anat actualitzant-se progressivament. És més, en l’actualitat la protecció de dades i de privacitat dels usuaris és un dels principals objectius en Internet. No obstant això, de la mateixa manera que ha millorat la seguretat, també han anat perfeccionant-se les ciberestafes.

Quins riscos comporten les compres en línia?

Aquests són alguns dels riscos més destacats que es poden produir en la xarxa: ● Suplantació d’identitat ● Robatori de diners ● Sostracció de dades sensibles ● Venda il·legal d’informació personal

Per què els ciberdelictes augmenten en l’època de Nadal?

És habitual que la campanya de Nadal siga un dels moments en què s’incrementen més les compres en línia. No obstant això, també és el període en què els delinqüents cibernètics duen a terme la major part de les seues estafes. Això es deu al fet que l’enrenou de les transaccions en la xarxa durant l’època de Nadal crea nombroses oportunitats per a sostraure informació personal dels usuaris.

Quins són els dies en què hi ha més perill de patir ciberdelictes?

Les dates en què es produeixen el Black Friday o el Cyber Monday solen provocar que les vendes en línia s’incrementen i, amb això, els intents de ciberestafes com el phising. En aquest sentit, segons la informació emesa per l’empresa internacional Kaspersky, dedicada a la ciberseguretat, els ciberatacs han augmentat fins a un 208% l’any 2021, abans de l’inici de la campanya del Black Friday. De fet, dos milions d’atacs aproximadament han arribat a ser bloquejats al món. Quin és el mètode més habitual dels estafadors? Aquests ciberdelinqüents solen crear ofertes falses per enganyar els usuaris, sobretot els que no tenen molta experiència a fer compres en línia. La major part de les vegades aquests descomptes solen ser molt generosos i arribant all 80% o 90%. Per això, si en la cerca d’algun producte veus una oferta amb aquestes condicions, serà millor que hi desconfies i intentes identificar si és una oferta real o, directament, es tracta d’una estafa.

Recomanacions per a comprar en línia sense alterar la teua seguretat

La primera cosa que has de saber és que sí que és possible eludir les ciberestafes, però necessitaràs seguir algunes pautes perquè les teues compres es facen amb total seguretat. Ací et revelem alguns consells:

Revisa que aparega “https://” en la barra de l’URL

Una vegada que accedeixes a un portal web, fixa’t en la barra de navegació, ja que pot oferir-nos informació de valor. D’aquesta manera, si comproves que en el web apareix una mena de cadenat o validació en l’URL, és que compleix el protocol HTTPS. Això vol dir que la informació que vages a introduir en la pàgina està xifrada. Així mateix, Google sempre ens sol oferir informació sobre els llocs web des del cercador i t’avisa amb una exclamació en roig dels portals web que no són fiables.

Connecta’t a xarxes wifi segures i eludeix les públiques per fer les teues compres en línia

Connectar-se a les xarxes wifi públiques i gratuïtes és realment temptador, però també comporta alguns riscos pel que fa a la seguretat. Aquestes connexions no estan protegides amb contrasenyes i, com que són d’ús gratuït, qualsevol persona pot accedir-hi. Per això, molts estafadors aprofiten aquesta oportunitat per a robar dades sensibles dels usuaris. És millor que, si has d’utilitzar una xarxa wifi pública, no faces cap compra en línia a través d’aquesta connexió.

Fes les teues compres en webs coneguts i amb ressenyes positives

Sempre que siga possible, intenta comprar en comerços en línia que tinguen un bon reconeixement, siguen segurs i tinguen bones opinions. Actualment, hi ha diverses pàgines web que et poden indicar la seguretat de la botiga en línia segons les ressenyes dels consumidors, com ara Trustpilot.

Considera l’ús de les targetes prepagament

Algunes entitats financeres ofereixen l’oportunitat de disposar d’una targeta virtual o una targeta de prepagament. En aquest cas, el funcionament és molt simple: abans de dur a terme la compra, transfereix una quantitat de diners des del teu compte a la targeta que hages d’usar i fes el pagament amb la targeta de prepagament. D’aquesta manera, evitaràs els riscos de sostracció de les teues dades bancàries i les teues finances, ja que només tindrien accés a les dades d’aquesta targeta.

Mantingues actualitzat el sistema operatiu del teu mòbil i les teues apps

No oblides tindre sempre actualitzat els teus dispositius i les aplicacions amb l’última versió. Això fomentarà que el programari siga menys vulnerable als ciberatacs.

Evita accedir a enllaços de correus o anuncis sospitosos

Hui dia, encara existeixen els intents d’estafa per SMS o correu electrònic, per això t’aconsellem que evites fer clic a enllaços que continguen un missatge sospitós o que et sol·liciten dades bancàries. Tingues en compte que, les entitats financeres no et sol·licitaran cap informació personal per aquestes vies de comunicació.

Com pots fer compres de manera segura en Nadal?

Es possible evitar les ciberestafes durant aquestes dates? Tant els consells anteriors com els que t’oferim a continuació et poden ajudar a no ser víctima dels atacs cibernètics:

Sospita de les “superofertes”

Tal com hem comentat abans, els estafadors se serveixen dels falsos descomptes per a adquirir dades personals dels consumidors. Per això mateix, si trobes una oferta massa generosa, desconfia’n i comprova que la pàgina web siga segura.

Evita les compres sense sentit

Generalment, algunes botigues en línia, falses o no, solen utilitzar ginys (widgets) per a informar de les rebaixes durant un cert temps. L’objectiu d’això és que el consumidor compre com més prompte millor els productes, sense que s’adone si es tracta d’una oferta falsa o no. Per això, el nostre consell és que no et deixes guiar per l’impuls, pensa bé les teues compres i comprova que el web complisca els protocols de seguretat.

En Caixa Popular ens importa la teua seguretat

En Caixa Popular som conscients de la importància que la seguretat té per als nostres clients. Per això, disposem de mesures de seguretat que asseguren la confidencialitat de les comunicacions i protegeixen les dades més sensibles a l’hora de fer qualsevol transacció en línia. Si eres client de la nostra entitat, podràs fer qualsevol compra amb tota la tranquil·litat.

Escrito el dv., 16/12/2022 - 10:30

Compartir este post

Artículos relacionados

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer

La teua privacitat biomètrica: garantida en l’àmbit financer

La tecnologia biomètrica s’empra amb l’objectiu de resguardar la identitat dels clients i evitar qualsevol intent d’usurpació d’identitat o frau. 
El sector financer ha vist un augment en l’ús de dades biomètriques com a mesura de protecció d’identitat i prevenció de dades. Característiques úniques com les empremtes dactilars, el reconeixement facial o la veu s’utilitzen per a identificar i autenticar a cada individu de manera segura. Per aquesta raó, les entitats financeres han implementat aquest tipus de tecnologia amb la finalitat de salvaguardar les dades dels seus clients i previndre casos de suplantació d’identitat i frau. 
 

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.

Descobreix la manera protegir les teues targetes bancàries del carding.

El carding és una activitat delictiva en ascens que implica l’adquisició i l’ús il·lícit de targetes bancàries. 


La preocupació pel frau amb targetes bancàries, particularment el carding, va en augment en l’entorn digital. Per a protegir-se d’aquesta amenaça, és essencial seguir directrius de seguretat i utilitzar les mesures aconsellades per Caixa Popular. Juntament amb això, també és important estar al dia de les últimes tendències en carding i les estratègies de prevenció mitjançant recursos en línia de confiança. 
 

Què significa i quina és la funció del SEPA?

Què significa i quina és la funció del SEPA?

El SEPA simplifica les operacions i les transferències internacionals en euros, eliminant obstacles i disminuint les despeses tant per als usuaris com per a les institucions financeres. 


La sigla SEPA significa Àrea Única de Pagaments en Euros en valencià i fa referència a una iniciativa impulsada per les autoritats i les institucions financeres de la Unió Europea. El seu propòsit principal és unificar i simplificar els pagaments en euros als països membres de la zona euro, així com en alguns països no pertanyents a la UE que han optat per adoptar aquest estàndard.